środa, 8 czerwca 2022

Pomysł na danie jednogarnkowe - pęczotto z indykiem


✨Kaszotto (pęczotto) z indykiem✨

Pomysł na danie jednogarnkowe zawsze się u mnie sprawdza, gdy mam zabiegany dzień. Przygotowuję je wieczorem, a gdy wracam z pracy tylko podgrzewam i gotowe. A do tego nie ma dużo do zmywania. Więc są same plusy. Jedliście kiedyś pęczotto? Lubicie? Polecam. Przepis znalazłam u niezawodnej @kwestiasmakucom

 

Składniki:

  • 1 pierś indyka
  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 100g jarmużu
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • odrobina ostrej papryki

Przygotowanie: 

Indyka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, łyżką oliwy, wymieszaj. Pokroić w kostkę, doprawić solą i zmielonym czarnym pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy, wymieszać i odłożyć.

Cebulę pokrój w kostkę, pora w półplasterki. W rondelku zagotuj bulion.

Na dużej patelni lub w głębokim garnku podgrzej 1 łyżkę oliwy, wsyp kaszę i przez 2 minuty. Dodać pokrojoną cebulę i pora. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką. Smaż na niewielkim ogniu, przez 5-7 min., aż warzywa się zeszklą.

Na patelnię dodaj indyka, smaż (mieszając), z każdej strony przez ok. 5 minut. Obsmażać go dokładnie z każdej strony przez ok. 5 minut.

Do warzyw i mięsa wlewaj stopniowo bulion (gdy kasza wchłonie płyn, dolewaj ponownie), gotuj 25-30 min - kasza ma być miękka. Jarmuż umyj, posiekaj na mniejsze kawałki i wrzuć do dania. Gotuj całość pod przykryciem jeszcze przez 5 min. i podawaj.


2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter