✨Kaszotto (pęczotto) z indykiem✨
Pomysł
na danie jednogarnkowe zawsze się u mnie sprawdza, gdy mam zabiegany
dzień. Przygotowuję je wieczorem, a gdy wracam z pracy tylko podgrzewam i
gotowe. A do tego nie ma dużo do zmywania. Więc są same plusy. Jedliście kiedyś pęczotto? Lubicie? Polecam. Przepis znalazłam u niezawodnej @kwestiasmakucom
Składniki:
- 1 pierś indyka
-
1/3 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
-
500 ml bulionu drobiowego
-
100g jarmużu
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- odrobina ostrej papryki
Przygotowanie:
Indyka oczyść, pokrój w
kostkę, dopraw solą, pieprzem, łyżką oliwy, wymieszaj. Pokroić w
kostkę, doprawić solą i zmielonym czarnym pieprzem, skropić 1 łyżką
oliwy, wymieszać i odłożyć.
Cebulę pokrój w kostkę, pora w półplasterki. W rondelku zagotuj bulion.
Na
dużej patelni lub w głębokim garnku podgrzej 1 łyżkę oliwy, wsyp kaszę i
przez 2 minuty. Dodać pokrojoną cebulę i pora. Dopraw solą, pieprzem,
czosnkiem i ostrą papryką. Smaż na niewielkim ogniu, przez 5-7 min., aż
warzywa się zeszklą.
Na patelnię dodaj indyka, smaż (mieszając), z
każdej strony przez ok. 5 minut. Obsmażać go dokładnie z każdej strony
przez ok. 5 minut.
Do warzyw i mięsa wlewaj stopniowo bulion (gdy
kasza wchłonie płyn, dolewaj ponownie), gotuj 25-30 min - kasza ma być
miękka. Jarmuż umyj, posiekaj na mniejsze kawałki i wrzuć do dania.
Gotuj całość pod przykryciem jeszcze przez 5 min. i podawaj.
danie dla mnie!
OdpowiedzUsuńpolecam :D
Usuń